VÆRDI FOR PENGENE Top Kvalitet

GRATIS DK FRAGT* På Alle Ordre Over 750kr

ERFAREN KUNDESERVICE Vores Forretning Er Vores Hobby

Proteinpulver

Protein er ansvarligt for både at opbygge og vedligeholde kroppens muskelmasse. Derfor er det et ideelt valg for alle, der ønsker at forøge deres muskelmasse og fysiske styrke. Proteinpulver indeholder også essentielle aminosyrer, som er byggestenene for nye proteiner. Det kan bruges både før og efter træning, så vel som på alle andre tidspunkter af dagen, hvor man ønsker at vedligeholde muskel-protein syntesen og holde sin krop velernæret. Har man svært ved at indtage nok protein gennem alsidig kost, kan proteinpulver også være en let og bekvem løsning. Der tilbydes produkter med protein indhold fra forskellige kilder, herunder valle (koncentrat, isolat og hydrolysat), kasein og oksekød, og der fås endvidere også flere forskellige smags- og størrelsesvarianter. Ydermere fås der også proteinpulver til personer, der er intolerante over for laktose. Køb proteinpulver af den allerhøjeste kvalitet på markedet i dag og mød de krav, som din krop stiller til din kost, når du træner hårdt.

pr. side

Proteinpulver

Proteinpulver bliver kun mere og mere populært blandt danskerne i disse år, og der er således rigtig mange, der anvender det på daglig basis. Det er der da også rigtig god grund til, da der er en lang række fordele ved at anvende denne type kosttilskud. Det forholder sig sådan, at man kan få langt mere ud af sin træning, når man indtager ekstra protein, og det skyldes, at musklerne i kroppen bliver opbygget af protein.

Flere danskere bruger utroligt meget tid i det lokale træningscenter, hvor mange har styrketræning som deres foretrukne træningsform. Derfor handler det om at få mest muligt ud af denne tid, man bruger på sin træning, og det kan man få ved regelmæssig indtagelse af proteinpulver. Her i artiklen kan du få svar på spørgsmål såsom, hvad er proteinpulver, og hvad proteinpulver gør ved kroppen. På den måde kan du forhåbentlig blive meget klogere på de mange fordele ved proteinpulver, og hvad du bør være særligt opmærksom på, inden du laver din første proteinshake.


Hvad er proteinpulver?

Man kan altså få meget mere ud af sin træning ved regelmæssigt indtag af proteinpulver, hvilket må være den primære årsag til, hvorfor mange danskere investerer i proteinpulver. Men hvad er proteinpulver egentlig? Proteinpulver består af aminosyrer, og det kaldes for et protein, når en lang række aminosyrer er kædet sammen.

Vi som mennesker har brug for aminosyrer, og otte typer af aminosyrer er særligt vigtige for os, og disse skal vi have igennem vores kost, da kroppen ikke selv er i stand til at lave dem. Når vi indtager proteinpulver, bliver peptidbindingerne i proteinet nedbrudt. En peptidbinding er bindingen mellem to aminosyrer, og når den bliver nedbrudt, får kroppen en række aminosyrer, som nu er frie, som den kan arbejde med og anvende aktivt. Det er når, at de bliver sammensat til nogle specifikke proteiner, at kroppen kan benytte dem til for eksempel til styrketræning. Når man styrketræner, bruger kroppen nemlig aminosyrerne til at kunne opbygge nyt muskelvæv.


Hvilke forskellige typer af proteinpulver findes der?

Når man taler om proteinpulver i daglig tale, mener man som regel den type pulver, der stammer fra køer, nemlig valleprotein. Stort set al valleprotein, der bliver solgt på markedet i dag, vil som regel være et restprodukt fra en osteproduktion, men det er også muligt at udvinde valleprotein fra mælk. Valle er en vandig masse, der efter nogle processer med mikro- og ultrafiltrering bliver tørret til pulver for til sidst at blive tilsat en bestemt smag.

Det skal dog nævnes, at der også findes en lang række andre typer af proteinpulver, som er fremstillet af alt fra quinoa og hamp til ris og soja. Når der er tale om denne type proteinpulver, vil man som regel først udvinde proteinet for derefter at raffinere det.


Hvad er valleprotein?

Valle anses uden tvivl for at være den bedste og mest populære slags protein, og det skyldes, at valle indeholder meget høje niveauer af vigtige aminosyrer, og herudover indeholder det en stor mængde af cystein. Samtlige af de aminosyrer, der er i valle, hjælper kroppen til at restituere efter endt træning, og netop derfor er valle oplagt at anvende til en lækker proteinshake. Man kan skelne imellem valleisolat og vallekoncentrat. Fordelene ved at vælge valleisolat er, at det har et højt indhold af protein samt et lavt indhold af både laktose og fedt. Det er derfor det oplagte valg, hvis man ønsker en yderst streng diæt, eller såfremt man er laktoseintolerant.

Ydermere kan man indtage langt mindre sammenlignet med koncentrat og stadig opnå den samme mængde protein, hvilket kan være fordelagtigt for mange. Vallekoncentrat har et mindre indhold af protein, og man bør desuden være opmærksom på, at det indeholder mere både kulhydrater, fedt og laktose. Til gengæld er det væsentligt billigere sammenlignet med valleisolat. Der er således fordele og ulemper ved begge typer, hvorfor det i sidste ende er op til en selv at afgøre, hvilken slags protein man foretrækker. Find et spændende udvalg af valleproteinisolat her.


Hvad er kaseinprotein?

Der findes altså forskellige former for proteinpulver, og vi vil nu se nærmere på kaseinprotein. Mælkeprotein består af to typer af protein, henholdsvis valle og kasein. Det særlige ved kasein er, at det sætter sig i fordøjelsessystemet som mindre klumper eller stykker, og det har den betydning, at det tager en smule længere tid, før det kan blive optaget.

Af netop denne årsag er det oplagt at optage kasein lige inden, at man går i seng om aftenen, da kroppen dermed har en tilstrækkelig mængde af aminosyrer i længere tid sammenlignet med, hvis man havde taget en anden type proteinpulver. Det er således den tid, det tager for proteinet om at blive optaget i kroppen, der er den afgørende forskel på valle og kasein. Det betyder dog også, at valle er langt mere effektivt end kasein, og netop derfor er det manges foretrukne protein. Til gengæld går kasein ind og understøtter kroppens muskelopbygning over en længere periode, og det bør man derfor have med i sine overvejelser.


Der er størst udnyttelsespotentiale i et komplet protein

Men vil det så sige, at det er underordnet, hvilken type proteinpulver man indtager? Svaret til dette spørgsmål er nej, eftersom proteinpulver ikke er skabt lige, og det har således ikke de samme forudsætninger. Derfor er man nødsaget til at gå ind at kigge på aminosyresammensætningen, da denne har en afgørende rolle i forhold til, hvor godt man kan udnytte det. Man kan således udnytte proteinet mest muligt, såfremt der er tale om et komplet protein.

Et komplet protein betyder, at det indebærer de vigtigste aminosyrer – altså dem, som kroppen ikke selv er i stand til at danne, hvorfor man er nødsaget til at indtage dem gennem sin kost. Grunden til at valle er et så populært proteinpulver verden over, er, at det netop indeholder en komplet aminosyresammensætning, og herudover roser mange det også for dens konsistens og gode smag.


Hvilken type proteinpulver bør man vælge?

Der findes, som allerede nævnt, mange forskellige slags proteinpulver, og man skelner som regel mellem animalsk proteinpulver og vegetabilsk proteinpulver. Kan man ikke tåle mælkeprodukter, fordi man for eksempel er laktoseintolerant, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken type man vælger – ellers kan det gå meget galt. Der findes heldigvis proteinpulver, man godt kan indtage på trods af laktoseintolerance.

Disse produkter er oprenset ekstra fint, hvilket vil sige, at de kun indeholder en meget lav grad eller slet ingen spor af laktose. Hvis man er laktoseintolerant, kan man også med fordel vælge æggeproteinpulver, som ikke indeholder laktose, men som stadig er et komplet proteinpulver. Er man laktoseintolerant i en ekstrem grad, bør man vælge de vegetabilske alternativer. Det kunne for eksempel være risprotein eller sojaprotein.


Forskellen på koncentrat og isolat

Udover at skelne mellem animalsk og vegetabilsk proteinpulver er det også normalt at skelne imellem koncentrat og isolat. Oftest er det sådan, at isolat er dyrere, fordi det er renere, og der er desuden færre kalorier i. Dog er det nærmest kun professionelle atleter, der rent faktisk har brug for isolat. Det kræver altså, at man træner ofte, og herudover skal man helst have en fedtprocent på under 6%, da det ellers vil være svært at holde formen ved lige. Koncentrat er derimod det oplagte valg, såfremt man føler sig for tynd og ønsker at tage på i vægt.

Koncentrat indeholder nemlig lidt ekstra kalorier, som er godt, såfremt man træner regelmæssigt, og man vil ved indtagelse af dette hurtigere kunne se en forskel, hvilket er vigtigt i forhold til at opretholde motivationen for at træne. Koncentrat er derfor et godt produkt, såfremt man ønsker at opbygge muskler, og hvis man er nybegynder eller har en relativ lav grad af erfaring med styrketræning. I sidste ende er valget dog helt og holdent op til en selv. Find et stort udvalg af valleproteinkoncentrat her på siden.


Hvad gør proteinpulver?

Men hvad gør proteinpulver så ved kroppen? Her er det først og fremmest vigtigt at forstå, at proteinpulver ikke har en isoleret virkning. Det vil altså sige, at pulveret ikke har en specifik indvirkning på kroppen. I stedet skal man forstå proteinpulver som et kosttilskud, og det fungerer således på samme måde, som hvis man indtager ekstra tilskud i form af en vitaminpille.

Formålet med pulveret er, at det skal dække kroppens behov for protein, og det er netop af denne årsag, at mange danskere vælger at indtage proteinpulver inden eller efter deres træning. Der er derfor mange, der bliver skuffede, når de prøver proteinpulver for allerførste gang, da de har en forventning om, at det har en fuldstændig enestående effekt, der kan ses på kroppen med det samme. Sådan forholder det sig desværre ikke. I stedet skal man opfatte proteinpulver som en måde, der gør det nemmere at kunne indtage det daglige behov, man har for protein.


Proteinpulver kan ikke kompensere for en dårlig kost

Der er ydermere mange danskere, der er af den opfattelse, at proteinpulver ligefrem kan kompensere for, at man spiser usundt hver dag og dermed har en dårlig kost. Dette er bestemt ikke sandt. I stedet er det vigtigt, at man går ind og forbedrer sin kostplan, inden man begynder at supplere med et kosttilskud som proteinpulver. Hvis man begynder at indtage proteinpulver, og man har en dårlig kost, vil pulveret ikke som sådan kunne gøre meget for træningsresultaterne i fitnesscentret. Der skal derfor være fuldstændigt styr på kostplanen og træningsprogrammet, hvis man ønsker at opnå gode resultater ved at indtage proteinpulver.

Det er derfor ikke nok at tro, at proteinpulver er en slags mirakelkur, der kan gøre alt arbejdet, men i stedet skal man betragte det som et tilskud, der støtter op om sunde madvaner samt et fornuftigt træningsprogram. Det anbefales i forbindelse med dette, at man spiser som minimum tre måltider om dagen, og at man sørger for at fordele proteinindtaget henover disse tre måltider.


Er proteinpulver farligt?

Der er mange, der ikke tør prøve kræfter med proteinpulver, fordi de tror, at det er farligt og dermed har en farlig effekt på kroppen. Det er dog meget vigtigt at slå fast, at det er bestemt ikke tilfældet. I Danmark forholder det sig sådan, at samtlige typer af proteinpulver, der findes på markedet, er undersøgt og godkendt af fødevarestyrelsen. Faktisk er Danmark et af de lande, der har nogle af de mest strenge krav, når det gælder fødevarer.

Det betyder, at det stort set er umuligt at sælge nogle produkter, der ikke er set efter i sømmene, og som derfor ikke er farlige. Det skal desuden siges, at der er foretaget en lang række tests og undersøgelser inden for dette område, som ydermere peger på, at det bestemt ikke er farligt at indtage protein igennem proteinpulver. Man skal blot sørge for at indtage det i rette doser.


Mange fordele ved at indtage proteinpulver

Kroppen har som sagt brug for protein, såfremt man ønsker at få mest muligt ud af sin træning. Det kan naturligvis godt lade sig gøre at få dækket behovet for protein på anden vis end gennem indtagelsen af proteinpulver, såsom ved at spise sundt og varieret. Dog forholder det sig sådan, at hvis man træner regelmæssigt, og derfor har brug for ekstra protein, er proteinpulver uden tvivl en kærkommen hjælp. Det kan nemlig være svært gennem den daglige kost at indtage så meget protein. Fordelen ved proteinpulver er, at man nemt man medbringe det, når man skal træne, så man slipper for at skulle slæbe rundt på proteinrige madvarer. En anden fordel ved proteinpulver er, at man i længden kan spare masser af penge. Det er nemlig billigere end mælk og kød, hvis man sammenligner per gram protein i kroner.


Hvor meget protein har kroppen behov for?

Det er svært at svare på, hvor meget protein kroppen helt præcis har brug for, da det naturligvis afhænger af forskellige faktorer såsom aktivitetsniveau, alder, køn og vægt. Der gør sig dog nogle generelle retningslinjer gældende, som er lavet på baggrund af en række videnskabelige undersøgelser og tests. Såfremt man aldrig træner, anbefales det, at man indtager 0,8 gram protein per kilo kropsvægt om dagen.

Er man i stedet aktiv, og styrketræner man regelmæssigt, bør man øge sit proteinindtag, og det anbefales derfor, at man indtager mellem 1,5 og 1,8 gram protein per kilo kropsvægt om dagen. Denne øgede proteinmængde gør, at man får en mere optimal besparelse af muskelmasse under et vægttab, og det støtter herudover bedre op om resultaterne, hvis man ønsker at opbygge sine muskler.


Hvor ofte bør man indtage proteinpulver?

Det er vidt forskelligt, hvor ofte og hvordan man foretrækker at indtage proteinpulver. Mange gør dog sådan, at de indtager den første proteinshake på et tidspunkt, hvor man er en smule sulten, men hvor det ikke lige er muligt at indtage et større måltid mad, der er fyldt med proteiner. Det kunne for eksempel være, når man befinder sig på jobbet, når man er i skole, eller når man lige er stået op om morgenen.

Herefter er det oplagt at tage den næste proteinshake efter, at man har afsluttet sin træning. På den måde sikrer man nemlig, at der er masser af protein tilovers til restitueringen og muskelproteinsyntesen, hvor kroppen også har brug for ekstra protein. Der er også mange, der foretrækker at indtage proteinpulver inden sengetid, da det er på dette tidspunkt på døgnet, at kroppen restituerer mest. Her er kaseinprotein et godt valg, eftersom kasein har evnen til at skabe en form for gelé nede i maven, og det resulterer i en langsommelig frigivelse af en række aminosyrer i blodet, der kan vare op til flere timer.


Fordelen ved at indtage proteinpulver efter træning og på farten

Grunden til at mange foretrækker at indtage proteinpulver efter træning er, at kroppen på dette tidspunkt er særligt modtagelig over for protein og kan derfor bedre optage proteinpulveret. Man kalder dette tidspunkt for ”window of opportunity”. Der er også mange, der foretrækker at indtage proteinpulver på farten, da det er vigtigt, at man sørger for at indtage den rette mængde løbende hen over dagen.

Det er således oplagt at supplere med enten en proteinbar eller en proteinshake, såfremt man er på farten eller har travlt på anden vis, hvorfor man ikke har tid til at indtage et ordentligt måltid mad fyldt med proteiner. Det kan også være, at man har tendens til at spise rugbrød med pålæg lidt for meget, og det er der stort set ingen proteiner i. Her kan det ligeledes være en fordel at supplere med proteinpulver.


Fordele ved at indtage proteinpulver om morgenen

Det kan være en god idé at indtage proteinpulver om morgenen, medmindre man spiser morgenmad med et højt indhold af protein, såsom æg, skyr eller kylling. Fordelen ved at indtage proteinpulver om morgenen er, at kroppen på den måde med det samme får en helt masse protein, som den kan arbejde med aktivt. Der er desuden mange muligheder om morgenen, såsom at blande pulveret op i morgenmaden, drikke en almindelig shake med mælk eller vand eller at blande det op i en smoothie.

Der findes i dag en lang række forskellige smagsvarianter, når det kommer til proteinpulver, hvorfor man med garanti vil kunne finde en variant, der passer til ens foretrukne morgenmadsvaner.


Fordelen ved at indtage proteinpulver om aftenen

Endelig er der også flere, der foretrækker at indtage proteinpulver om aftenen. Her er det dog afgørende, at man vælger en type protein, der er langsom om at blive optaget – det kunne for eksempel være kaseinprotein. Det vil dog også være ganske oplagt at indtage fiskeolie inden sengetid, da det ligeledes har en række effekter, der er yderst gavnlige for kroppen.

Grunden til at det er en god idé, at man indtager proteinpulver om aftenen er, at man således ved, at man ikke får noget mad de næste 7-8 timer, og eftersom kroppen stadigvæk arbejder på at genopbygge musklerne efter endt træning, har den brug for masser af protein. Det er særligt bodybuildere, der benytter sig af denne metode, når de forsøger at opbygge hurtig muskelmasse, og deres foretrukne valg er uden tvivl kaseinprotein.

Det skal dog nævnes, at undersøgelser har vist, at tidspunktet på dagen, hvor man indtager proteinpulveret, har en meget lille effekt. I stedet er det afgørende, at man sørger for at indtage en tilstrækkelig mængde af protein i løbet af dagen. Det vil alligevel altid være en god idé at indtage proteinpulver efter endt træning, da det på dette tidspunkt som regel vil være noget tid siden, at man sidst har spist, hvorfor kroppen har brug for ekstra meget protein.


Hvorfor indtager mange proteinpulver under vægttab?

Det er muligt at sætte skub i vægttabet ved indtagelse proteinpulver, da det går ind og booster metabolismen, der er i stand til at øge forbrændingen. Her er det igen vigtigt at påpege, at man ikke blot må tro, at proteinpulveret gør alt arbejdet, men at man naturligvis skal supplere det med en sund og varieret kost.

Protein giver energi, og det gør samtidig, at man føler sig mæt i længere tid. Ydermere vil den øgede muskelmasse hjælpe til at med at miste fedtet på kroppen. Det er netop af disse årsager, at man vælger at indtage proteinpulver under et vægttab. Et godt råd er dog i forbindelse med dette, at man bør indtage pulveret med vand i stedet for mælk, såfremt man ønsker at tabe sig, og herudover bør man også indtage færre kalorier, end man plejer.


Giver proteinpulver en større muskelmasse?

Det er ikke muligt at få større muskler ved at indtage proteinpulver. Man er naturligvis nødsaget til at være fysisk aktiv og komme ind i nogle sunde træningsvaner, da man ellers ikke vil kunne opnå de ønskede resultater. Når man træner regelmæssigt, sker der det, at man går ind og ødelægger sine muskler, og det er her, at proteiner kommer ind i billedet. De er nemlig i stand til at bygge musklerne op igen, og det er netop derfor, at protein er afgørende i forbindelse med styrketræning.

Når musklerne er blevet genopbygget, vil de være endnu større og stærkere end før, så længe man indtager den helt rigtige mængde af protein. Der er desuden mange kvinder, der ikke tør indtage proteinpulver, da de frygter at komme til at ligne en bodybuilder. Kvinder kan dog ikke opbygge en muskelmasse på samme måde som mænd kan, da de ikke har samme mængde af det mandlige kønshormon i deres kroppe. Kvinder bør i stedet indtage proteinpulver for at øge et vægttab, eller hvis de ønsker at bevare deres nuværende vægt.


Har man overhovedet brug for at indtage proteinpulver?

Der er mange årsager til, hvorfor det kan være fordelagtigt at indtage proteinpulver. Er man for eksempel teenager, har kroppen ekstra behov for protein, og hvis man samtidig styrketræner jævnligt, har man blot brug for endnu mere. Træner man generelt bare meget, og er fisk og kylling ikke en fast bestanddel af kosten, bør man også drikke en proteinshake i ny og næ. Det kan også være, at man er skadet, hvilket sker for de fleste fitnessentusiaster i løbet af deres liv. Det smarte ved proteinpulver er, at det kan skubbe gang i tingene, hvorfor det således bliver lettere at komme i gang med træningen igen efter en alvorlig skade.

Endelig kan det være, at man er vegetar eller veganer, hvorfor man kun spiser grøntsager, og i så fald kan det være fordelagtigt at spise proteinpulver, hvis man samtidig gerne vil opbygge muskler. Find et bredt udvalg af vegetarprotein her, der er særligt lavet til vegetarer, som ikke ønsker deres protein skal komme fra animalske kilder. Det er desuden en skrøne, at det kun er muskuløse og store mænd, der bruger proteinpulver. I stedet er det for alle, både mænd og kvinder, tykke og tynde og eliteudøvere og nybegyndere. Det hele afhænger af den mængde, man indtager.


Proteinbehovet er større hos ældre mennesker

Når alderen stiger, sker der oftest det, at appetitten begynder at svække. Det betyder, at man får en øget fysisk skrøbelighed, og at man desuden kan risikere at tabe en hel del muskelmasse. Det ser man ligeledes ofte, når ældre mennesker bliver indlagt på hospitaler over en længere periode. Derfor er behovet for protein større hos ældre mennesker end normalt. Faktisk har ældre mennesker brug for cirka 1,2-1,5 gram mere protein per kilo kropsvægt, hvilket er ganske betydeligt. Det vil af denne årsag være optimalt for ældre at indtage proteintilskud i deres kost, og det er netop derfor, at mange sygehuse bruger proteinpulver dagligt. På den måde kan man nemlig sikre, at de ældre patienter får den række mængde af protein, som de har brug for.

Det bør naturligvis kombineres med regelmæssig aktivitet, da man er nødsaget til at være fysisk aktiv dagligt, såfremt man ønsker at opnå en optimal effekt. Det gør desuden, at musklerne bliver styrket bedre, det er med til at bevare kroppens smidighed, og endelig kan det give en langt bedre koordination, som oftest forringes med alderen.


Forskellige former for vegansk proteinpulver

På trods af at man er veganer kan man altså sagtens indtage proteinpulver. Fælles for de veganske produkter på markedet er, at de naturligvis ikke indeholder mælkeprodukter, men at de i stedet er fremstillet ud fra naturlige proteinkilder. Risprotein er en af de mest populære typer af vegansk proteinpulver. Det er fremstillet af hele riskorn, og der er her tale om en komplet proteinkilde, som samtidig er fordøjelig.

En anden fordel ved risprotein er, at det er rigt på aminosyrer, og at det ikke indeholder laktose. Der er også mange veganere, der foretrækker ærteprotein. Ærteprotein er særligt fordelagtigt, da det hverken indeholder kolesterol eller fedt, og herudover har det et højt indhold af lysin, der er en vigtig aminosyre. Lysin dannes ikke automatisk i kroppen, hvorfor det skal indtages via kosten.


Andre former for proteinpulver til veganere

Udover risprotein og ærteprotein kan man også indtage hamp protein, som er en helt særlig type proteinpulver grundet den unikke smag af nødder. Hamp protein har et højt indhold af fibre, og det kan både indtages af vegetarer og veganere, og hvis man er allergisk for mælk, eftersom det ikke indeholder nogle animalske ingredienser. Det er desuden særligt anvendeligt i smoothies, men der er også mange, der blot indtager det med vand. Endelig er en sidste vegetarisk kilde til protein sojaprotein. Sojaprotein er naturligvis lavet på sojabønner, men på trods af dette er det fyldt med mange vigtige aminosyrer. Faktisk er sojaprotein det mest anvendte veganske proteinpulver.

Energiniveauet stiger ved indtagelse af proteinpulver

Uanset hvad målet med træningen er, er proteiner yderst nødvendige for kroppen. De er dog ekstra vigtige, såfremt man går og drømmer om at tabe sig, eller hvis man træner særligt meget. Proteiner har den funktion, at de går ind og hjælper med både at opbygge og vedligeholde kroppens muskelvæv, og det er dette, der gør, at man kan øge sin muskelmasse. På den måde kan man gå ekstra hårdt til den med styrketræningen i fitnesscentret, fordi de får kroppen til at restituere langt hurtigere, og udover det medvirker de også til, at energiniveauet stiger.

Man vil altså kunne yde mere, når man træner, ved indtagelse af proteinpulver, og hvem ønsker ikke det? Det handler jo om at få mest muligt ud af træningen, og det kan man netop få på denne måde.


Hvad er forskellen på kreatin og proteinpulver?

Mange kommer ofte til at forveksle proteinpulver med kreatin, og der er da også mange bodybuildere, der spiser kreatin. Det kan der være mange årsager til, såsom at det opbygger muskler og gør restitutionsprocessen hurtigere. Dog oplever mange, at kreativ giver uren hud, og udover det er man nødsaget til at drikke flere liter vand om dagen ved indtagelse af kreatin. Såfremt man er i tvivl om, hvorvidt man bør vælge kreatin eller proteinpulver, anbefales det, at man vælger proteinpulveret, hvis man lige er begyndt på det. Kreatin er i stedet til den mere seriøse bodybuilder.

Der er dog også mange, der foretrækker at kombinere de to, da kreatin er i stand til at forbedre hurtighed og styrke, mens proteinpulveret går ind og opbygger musklerne. Man vil altså kunne opnå mærkbare resultater ved en kombination af kreatin og proteinpulver, men såfremt man er i tvivl om, hvorvidt ens krop er i stand til at klare kreatin, er det rigtigt dumt at starte på.


Myter om proteinpulver

Der findes en lang række myter om proteinpulver, såsom at proteinpulver ikke er naturligt. Proteinpulver stammer som sagt fra valle, som man kender fra mælk, og derfor kommer proteinerne altså fra mælk, hvorfor proteinpulver er helt naturligt og derfor ganske ufarligt. Ydermere tror flere, at proteinpulver ødelægger leveren. Fordi at proteinpulver stammer fra mælk, er det naturligvis ikke i stand til at ødelægge leveren.

Dog skal det nævnes, at såfremt man har nogle medfødte sygdomme, der påvirker leveren, kan det være, at det ikke er hensigtsmæssigt at indtage proteinpulver. Endelig er der også flere, der mener, at proteinpulver er i stand til at forvolde store og alvorlige skader på knoglerne. Det er kun sandt, såfremt man indtager en forkert dosis. Det handler således om ikke at overdrive sit indtag, og her kan man med fordel vælge kun at indtage proteinpulver mellem måltiderne. På den måde bliver det i hvert fald helt og aldeles ufarligt.


Er proteinpulver kun for professionelle sportsudøvere?

Der er ydermere mange, der er af den opfattelse, at proteinpulver udelukkende er for store og muskuløse bodybuildere eller professionelle sportsudøvere med et ekstremt højt aktivitetsniveau. Dette kunne dog ikke være mere fejlagtigt. Man kan nemlig drage store fordele ved et jævnligt indtag af proteinpulver, selvom at man hverken er bodybuilder eller sportsudøver. Proteinpulver er et godt alternativ til protein i hverdagen, eller hvis man ønsker at øge proteinmængden i et måltid. Man kan for eksempel vælge at tilsætte en mængde proteinpulver til sin morgenmad, såsom ved at hælde det oven på sin skål med havregryn og mælk. Det forholder sig sådan, at ganske almindelige og traditionelle måltidsretter som regel er i underskud af den anbefalede mængde af protein. Det betyder, at kroppen altså på længere sigt vil komme til at mangle protein, hvis man har helt almindelige kostvaner, hvilket de fleste danskere i dag har.


Hvordan bør man indtage proteinpulver?

Man kan indtage proteinpulver på en lang række måder. Der er dog nogle måder, der er mere almindelige end andre. Mange foretrækker for eksempel at indtage proteinpulver ved at blande cirka 35 gram proteinpulver med cirka 0,4 liter mælk eller vand. Dette er uden tvivl den mest praktiske måde at indtage proteinpulver på, eftersom denne blanding kan være i en helt almindelig shaker, som man kan medbringe over alt. Det er dog ikke kun som en shake, at man kan indtage proteinpulver. Man kan tilmed vælge at spise det ovenpå sine havregryn om morgenen, man kan bruge det til pandekager, i kager eller i smoothies. Der er således et hav af muligheder, og det er i bund og grund kun fantasien, der sætter grænser.


Forskellige opskrifter med proteinpulver

Det er muligt at finde en lang række opskrifter med proteinpulver på internettet. Er man på udkig efter en sund snack eller et måltid, der indeholder proteinpulver, er det nok mest populært at lave proteinpandekager. Det skyldes, at råvarerne i proteinpande er yderst sunde samtidig med, at de smager utroligt godt. Her kan man med fordel vælge at bruge mælk, vaniljesukker, havregryn og æg, som alle er mættende og sunde råvarer. Der findes som allerede nævnt proteinpulver med forskellige smage, hvorfor man frit kan vælge lige akkurat den smag, man bedst synes om til sine pandekager. Ydermere er det også muligt at finde opskrifter på milkshakes, kager, brød og smoothies med proteinpulver, som ligeledes er rigtig lækre. Endelig kan man også forsøge at give sig i kast med sine egne proteinbarer. På den måde kan man spare utroligt mange penge, da de som regel er meget dyre, hvis man skal købe dem i fysiske forretninger.


Vælg imellem en lang række smagsvarianter

Vi har allerede nævnt det flere gange her i artiklen, men det er i dag muligt at vælge imellem en lang række smagsvarianter, når det kommer til proteinpulver. Man kan eksempelvis vælge proteinpulver med chokoladesmag, og denne type smag er uden tvivl blandt de mest populære på markedet i dag. Det er desuden muligt at vælge imellem flere forskellige smage inden for dette, hvorfor man med garanti vil kunne finde en, man kan lide.

Foretrækker man en sød smag eller kakaomælk, er proteinpulver med chokoladesmag uden tvivl et rigtig godt bud. Det særlige ved denne type smag er desuden, at den egner sig til en lang række ting, og man kan derfor både bruge den til kage, morgenmad, proteinpandekager, mælk eller proteinbarer.


Proteinpulver med vaniljesmag og med jordbærsmag

Proteinpulver med vaniljesmag er også blevet mere populær på det danske marked i løbet af de seneste par år. Det skyldes, at disse varianter nærmest smager som vaniljeis, risengrød eller en vaniljemilkshake. Derfor er den særligt oplagt at anvende til en milkshake, en smoothie eller i kager. Ydermere kan man også få proteinpulver med den klassiske jordbærsmag. Her bør man dog være særligt opmærksom på, at denne smag ikke er særligt oplagt til madlavning sammenlignet med de andre smagsvarianter. Til gengæld smager proteinpulver med jordbærsmag rigtig godt i sig selv, hvorfor det blot kræver, at man blander det op med vand.


Hvordan vælger man det rette produkt?

I og med at der er så mange forskellige smagsvarianter, når det kommer til proteinpulver, kan det være utroligt svært at vælge. Det bliver desuden ikke nemmere af, at der tilmed er et hav af producenter. Der er forskellige ting, man bør overveje, inden man vælger proteinpulver. Man bør først og fremmest gå ind og læse forskellige tests af de mange producenter. På den måde kan man hurtigt danne sig et overblik over, hvordan den enkelte producent klarer sig på markedet.


Når man har fået valgt en producent, kan man herefter undersøge, hvilke smagsvarianter denne producent tilbyder. Det er dog individuelt fra person til person, hvad man foretrækker, når det kommer til proteinpulver, og det er således en smagssag. Man bør ydermere være opmærksom på andelen af protein i det enkelte produkt og selvfølgelig også prisen.
Jenni Ørum

Jenni Ørum

Kundeservice, Personlig Træner