Only Approved Supplements Danmark

RING TIL OS HVERDAGE 9-14
(+45) 3699 7080

Indkøbskurv0Produkt(er)

Din indkøbskurv er tom.

Glutamat: en farlig substans gemt ind under tæppet?

Hvad er glutamat?

Ved et første øjekast, vil de fleste mennesker med stor sandsynlighed associere udtrykket, "glutamat", med mononatrium glutamat eller "MSG", som udtrykket er blevet til på engelsk. Nogle vil måske endda kunne huske, at dette fandtes i en del kinesiske fødevarer og at visse folk forsøgte at undgå stoffet, men dér er vejs ende af kendskaben så med garanti også nået. Glutamat er overraskende den tredjemest brugte ingrediens til smagsforstærkning i Nordamerika. Før vi graver dybere ned til sagens kerne, er det vigtigt at forstå, at glutamat eller glutaminsyre består af to separate sider: én, der er ganske fordelagtigt for dit helbred - som naturligvis også er en skabelse fra Moder Jords side - og én, der på modsat vis er blevet sammenkædet med en række ufordelagtige helbredsmæssige følgevirkninger, hvilket selvfølgelig også er den, der er laboratoriefabrikeret og dermed kunstigt fremstillet.

 

Set under kemiluppen, er Glutamat en ikke-essentiel aminosyre, der forekommer naturligt i mange fødevarer såsom ost, mejeriprodukter, kød, æg, hvede og proteinrige grøntsager som fx tomater, ærter og champignonger. Når man indtager proteiner via kosten, nedbrydes de til mindre dele kaldet aminosyrer, som følge af kroppens fordøjelse. Aminosyrer har det fysiologiske formål at de skal levere brændstof til forskellige kropslige funktioner. Glutamat er bundet af hele proteinet, hvilket er en vigtig faktor, som der atter vil blive belyst senere i denne artikel. Kort sagt, så bør vi ikke frygte denne proces, da den er fuldkommen naturligt forekommende.

 

Den anden slags glutamat kaldes også for "fri glutaminsyre" og blev skabt på et Japansk Universitet i starten af 1900-tallet. Videnskabsfolkene på universitet opdagede at nogle brune krystaller blev efterladt og blev lynhurtigt bekendt med disses potente evne til at fungere som smagsforstærkende middel. Det lykkedes videnskabsfolkene at ekstrahere glutamat stoffet på en alsidig fødevare, hvorfor navnet "fri glutaminsyre" opstod og en ny metode til masseproduktion af et potent smagsforstærkende middel hastigt blev patentbeskyttet.

Hvad er forskellene og effekterne af Glutamat på helbredet?

Efter at have fået en introduktion til de to versioner af glutamat, kan vi nu taget et skridt nærmere mod svarene. Der er blot én enkelt lighed blandt Moder Naturs version af glutamat og det frie glutamat, hvilket er det faktum, at de begge udsættes for den samme metaboliske proces i kroppen efter at være blevet optaget i tarmene. De naturlige glutamater har det hele protein bundet, således at fordøjelsen og optagelsen af dem over i blodstrømmen foregår langsommeligt. Disse indeholder ingen former for urenheder, men indeholder indeholder et stort antal af antioxidanter.

 

De frie glutamater er ikke bundet og forekommer snarere i fri form, hvilket betyder at fordøjelsen og optagelsen af dem over i blodstrømmen sker langt hurtigere i modsætning til de naturlige glutamater. Frie glutamater er en kraftfuld drivfaktor bag frie radikaler, som er kemisk ustabile atomer, der er reaktivt og dermed kan forårsage skade på cellerne, og i værste fald lede til udvikling af forskellige sygdomme. Med disse kunstigt fremstillede frie glutamater følger altid øvrige urenheder, fx D-glutaminsyre, pyroglutaminsyre samt carcinogene (kræftfremkaldende) mono- og dichloropropanoler. Da frit glutamat kan ekstraheres seperat, er der tale om et højtkoncentreret tilsætningsstof i niveauer, der er langt over dem, der er naturligt forekommende i fødevarer. For dig, betyder dette at du bliver udsat for en højere koncentration af glutaminsyren.

 

Udover at have sin rolle som byggesten af protein, tjener glutamat over dets formål som en neurotransmitter (signalstof), der er vigtig for udvekslingen af nerveimpulser i langt størstedelen af det menneskelige centralnervesystem (CNS)æ De frie glutamater bliver i vid udstrækning anset for at være neurotoksiske, hvilket betyder at de forårsager nedbrydning af neuroner (nerveender) og celledød. Som følge af dette kan der ses udvikling af neuroendokrine sygdomstilstande, hvilke er sygdomme, der har en negativ påvirkning af sammenspillet mellem centralnervesystemet og det endokrine system, der er ansvarligt for hormonproduktionen. Eksempler på sådanne sygdomme kan være diabetes insipidus, Kallmann syndrom og neuroendokrine tumorer. Den hovedsagelige risicier forbundet med indtagelse af frit glutamat involverer hjerneskade, endokrine forstyrrelser såsom fedme og visse forplantningsforstyrrelser, personlighedsforstyrrelser, ufordelagtige reaktioner og visse neurodegenerative sygdomme (sygdomme, hvor hjernefunktionen svinder hen over tid). Ydermere har frie glutamater også en såkaldt excitatoriske effekter, hvilket betyder at de forårsager en subjektiv følelse af ophidselse eller opstemthed og dermed kan virke vanedannende.

I hvilke fødevarer er frie glutamater til at finde?

Det er desværre nødvendigt at pointere det faktum, at de frie glutamater har fundet deres vej ind i mange forskellige produkter, der er til at finde på hylderne i dagligvareforretningerne og på restauranternes menukort idag. Hvis du ønsker at se en komplet og opdateret liste, kan du klikke på linket her for at besøge hjemmesiden, "Truth In Labelling". Vær opmærksom på, at der er tale om lobbyarbejdsgrupper, der har mange millioner af dollars i blandt sig i en fødevareikdsutri, der har mange milliarder af dollars i blandt sig. Da de frie glutamater bliver metaboliseret på samme vis som Moder Naturs glutamater, insisterer disse folk på, at der er ingen ernæringsmæssig forskel at påvise og at de frie glutamater dermed ikke kan være helbredstruende. De frie glutamater er ansvarlige for at forlænge levetiden af varerne på hylderne, og også for at smagsforstærke varerne, således at forbrugerne af dem indtager dem i større mængder. Dette sker i takt med at varerne er blevet modificeret til at hæmme et hormon ved navn leptin, hvilket er det hormon, der er ansvarligt for at give en mæthedsfornemmelse, når mavesækken er fyldt op med føde. Dette startede helt faktuelt med at firmaerne tilsatte disse kemikalier i babymad, netop for at få babyerne til at spise større mængder af deres mad, og dette ledte siden hen til at de frie glutamater blev tilsat til nærmest alle fødevarer. Det drejer sig primært og dåsemad og frosne fødevarer, når der tales om de højeste koncentrationer af de frie glutamater.

 

Vær advaret: hvis du betragter listen i linket ovenfor, vil du med garanti kunne genkende en række velkendte produkter derpå. For at nævne et eksempel, som mange med stor sandsynlighed vil undre sig over, kan det siges, at langt de fleste proteinpulvere er højst sandsynligt til at finde derpå. De frie glutamater bliver formet i processen hvori valle udvindes fra mælk. Nærmest alle kommercielle valleprodukter bliver forarbejdet med varme og/eller en syrevask. En del firmaer tilsætter også kunstige sødemidler og/eller øvrige tilsætningsstoffer i løbet af den tid, hvori deres produkter bliver fabrikerede. Budskabet her er altså, at man bør vælge sit næste proteinpulver produkt med omhu. Vær særligt på udkig efter de produkter, der er blevet koldt-fremstillet, cross flow mikrofiltreret, fabrikeret med minimalt forarbejde, naturligt sødet, og eventuelt også dem, der er baseret på upasteuriseret rå mælk, da vallen herfra indeholder en vigtig komponent ved navn glykomakropeptid eller GMP. GMP har et naturligt indhold af mælkesyrebakterier, som er vigtige for funktionen og velvære i mave-tarmkanalen.

 

Et andet populært og hyppigt anvendt tilsætningsstof i fødevareindustrien er kunstigt fremstillede sødemidler, som også indgår i familien hvori de frie glutamater befinder sig. Disse fungerer på tilnærmelsesvis samme måde som frie glutamater og kan dermed også afgive en en bred vifte af ubehagelige bivirkninger. Splenda, som er baseret på sukralose, og i øvrigt er et ganske almindeligt og velkendt sødemiddel i USA, er for nyligt blevet sammenkædet med en reduktion af de naturlige, fordelagtige tarmbakterier på op til 50%, i kliniske studier. Det er helt essentiel og ganske nødvendigt, at man har en sund normalflora af bakterier i tarmen, for at kunne opretholde et velfungerende mave-tarmsystem. Kunstigt fremstillede sødemidler besidder også excitatoriske effekter, hvilket forårsager en forøgelse i appetit og dermed også et overindtag af kalorier fra fødevarer. De forårsager også neurotoksicitet og er endvidere blevet sammenkædet med en række ufordelagtige følgevirkninger, såsom migrænehovedpiner, anfald, akkomodationsbesvær (sløret syn), svimmelhed og allergiske reaktioner.

Hvordan kan man beskytte sig selv?

For at sætte det i simple rammer, kan det siges at man som udgangspunkt altid bør føre en kost, der indeholder sunde og nærende råvarer, fx økologiske kød- og mejeriprodukter, rå nødder samt økologiske frugter og grøntsager, da alle diss med garanti vil spare kroppen for diverse kemiske tilsætninger. Det er helt centralt, at man er ekstremt opmærksom og bevidst omkring sine valg af råvarer. Langt størstedelen af befolkningen vil muligvis kigge efter protein, fedt og kulhydrater på ernæringsanprisningen for at vurdere hvorvidt de vil have det i indkøbskurven eller ej, men her bør man i stedet fokusere på selve listen over ingredienser, da denne kan være aldeles afslørende. Helt generelt set, bør man altid søge efter fødevarer med en minimal liste over ingredienser, da disse i langt de fleste tilfælde vil være det mest fornuftige valg at tage.

 

Der er også nogle særlige individer, der kan være overfølsomme for glutamater, således at de oplever allergiske reaktioner efter indtagelsen af en given fødevare med indhold af frie glutamater. Typiske symptomer på sådanne allergiske reaktioner involverer følelsesløshed i nakken, skuldrene og armene (en følelse, der for nogle kan opfattes som generel svaghed) samt palpitationer, som er mærkbare uregelmæssigheder i hjertets rytmeslag. Øvrige symptomer kan vise sig som ansigtstryk, hovedpine, kvalme, brystsmerter og sløvhed. I tilfælde af alvorlige og/eller potentielt livstruende allergiske reaktioner (anafylaktiske chok), skal der søges omgående medicinsk tilsyn.

 

Desværre forholder det sig idag således, at de frie glutamater med tiden har overfyldt vores fødevareindustri og -kultur, hvorfor det er ganske vanskeligt at undgå dem fuldstændigt. Vi bør dog ikke være besatte af tanken. Vores krop er ufatteligt dygtig til at beskytte sig selv over for disse frie glutamater, når den tilføres en sund og varieret kost. Kroppen producerer endvidere et stof ved navn betain, som hæmmer toksiciteten (giftigheden) af glutamat. Betain produceres fra cholin, som kan forefindes i store mængder i fødevarer såsom lever, æg og rå mejeriprodukter. Det overordnede budskab er dermed: begræns indtaget af enhver forarbejdet fødevare og sørg for at få rigelige mængder sunde og nærende fødevarer samtidig.

Er Glutamat og Glutamin det samme?

Umiddelbart lyder de to ord ganske ens, men sandheden er, at glutaminsyre og L-Glutamin er to helt forskellige typer aminosyrer. Først og fremmest, er glutaminsyre en ikke-essentiel aminosyre, hvorimod L-Glutamin er en halv-essentiel aminosyre, da den under normale omstændigheder ikke er essentiel, med undtagelse af når kroppen udsættes for fx stress (herunder fysisk træning). L-Glutamin produceres hovedsageligt i muskelvævet. Nærmere bestemt, er det op omkring 90% af L-Glutamins produktion, der foregår her. Cellerne, der findes i tarmsystemet, aktive immunceller og nyreceller er de primære fysiologiske forbrugere af L-Glutamin. At opretholde et sund og velfungerende tilstand i tarmvæggens slimhinde, er én af L-Glutamins overordnede funktioner, og dette er helt essentielt for vedligeholdelse af en normal fordøjelse og en normal pH-værdi i mave-tarmkanalen. Ydermere, hjælper L-Glutamin også med at transportere kvælstof eller nitrogenoxid (NO) rundt i kroppen, og særligt til de celler, der undergår deling.

 

Only Approved Supplements tilbyder et udvalg af L-Glutaminholdige kosttilskud af markedets allerhøjeste kvalitet, eksempelvis
"L-Glutamine" fra Full Force Nutrition, "L-Glutamine" 100% L-Glutamin Aminosyre og "BCAA + Glutamine XPRESS" Aminosyrer & L-Glutamin fra Scitec Nutrition. Klik på hvert enkelt produktnavn for at se dem på hjemmesiden.